Τρισδιάστατη βιο-εκτύπωση: Η τεχνολογική επανάσταση που αλλάζει την Ορθοπαιδική Χειρουργική – Ο Καθηγητής Π. Παπαγγελόπουλος μιλάει στο News4Health

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.news4health.gr από την Βασιλική Αγγουρίδη

Π. Παπαγγελόπουλος (background photo by Erik Mclean from Pexels)

Πρωτοπόροι στην αξιοποίηση της τρισδιάστατης τεχνολογίας για την αντιμετώπιση δύσκολων μυοσκελετικών προβλημάτων, μεταξύ αυτών περιπτώσεις που σχετίζονται με νεοπλασίες είναι οι Έλληνες επιστήμονες στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Για τις εφαρμογές νέων τεχνολογιών στην εξέλιξη της ορθοπαιδικής χειρουργικής μίλησε στο News4Health ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Π. Παπαγγελόπουλος, στο περιθώριο του «European Health Tech Summit» το οποίο διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες.

Το ταχέως εξελισσόμενο πεδίο της ιατρικής τεχνολογίας, που αξιοποιεί όλο και περισσότερο καινοτομίες αιχμής βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του «European Health Tech Summit». Το News4Health συνομίλησε με έναν εκ των επιστημόνων που χρησιμοποιούν στην πράξη τεχνολογικά εργαλεία αιχμής και ειδικότερα της τρισδιάστατης τεχνολογίας.

«Η τρισδιάστατη απεικόνιση, η τρισδιάστατη εκτύπωση εμφυτευμάτων, η εικονική πραγματικότητα και η αυξημένη πραγματικότητα εφαρμόζονται ήδη στην Ορθοπεδική Χειρουργική δίδοντας λύση σε δύσκολες περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο, τραύμα ή καταστροφικές επιπλοκές με οστικά ελλείμματα. Οστά ή τμήματα οστών αντικαθίστανται πλέον από εξατομικευμένα μεταλλικά εμφυτεύματα, μειώνοντας τις επιπλοκές όπως χρόνο επεμβάσεως, λοιμώξεις, κλπ., με εντυπωσιακά αποτελέσματα», σημείωσε ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Διευθυντής της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, που συμμετείχε στις εργασίες της Tech Summit, στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, η ελληνική εμπειρία είναι πρωτοπόρος και από το 2013 έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, σε αρκετούς ασθενείς με μυοσκελετικά νεοπλάσματα, κατάγματα και αναθεωρήσεις αποτυχημένων αρθροπλαστικών.

«Συγκεκριμένα, έχουν γίνει αντικαταστάσεις οστών αστραγάλου, πτέρνας κνήμης, μηριαίου, ωμοπλάτης και λεκάνης σε 50 τουλάχιστον ασθενείς, με διάσωση των μελών και αποφεύγοντας τον ακρωτηριασμό», σημείωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Περιγράφοντας τη διαδικασία, ο Καθηγητής σημείωσε ότι περιλαμβάνει τη χρήση αξονικής τομογραφίας της πάσχουσας περιοχής, τρισδιάστατη ανακατασκευή του οστού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, συνεργασία των χειρουργών με μηχανικούς για το σχεδιασμό του επιθυμητού εμφυτεύματος και χειρουργικών εργαλείων εξατομικευμένων για τον συγκεκριμένο ασθενή και τελικά την κατασκευή με τρισδιάστατο εκτυπωτή του εμφυτεύματος τιτανίου.

«Μετά την επεξεργασία και αποστείρωση του υλικού και μετά τη δέουσα πιστοποίηση, αποστέλλεται για χρήση στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ», συμπλήρωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Τρισδιάστατη βιο-εκτύπωση

Οι εφαρμογές της τρισδιάστατης τεχνολογίας δεν εξαντλούνται μόνο στις διαδικασίες που προαναφέραμε. Η επόμενη μέρα των 3D εφαρμογών αποτελεί επί της ουσίας ένα άλμα στο μέλλον, δίνοντας τους γιατρούς τη δυνατότητα να εκτυπώσουν ανθρώπινους ιστούς και όργανα. Τέτοιου είδους «εκτυπωμένα» υλικά αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμα και στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος πλέον δίνεται έμφαση και στη νέα επανάσταση της τρισδιάστατης βιο- εκτύπωσης, δηλαδή τη δημιουργία σε βιο- εκτυπωτές ανθρωπίνων ιστών και οργάνων, τεχνολογία στην οποία επενδύουν όλο και περισσότερο τα τελευταία έτη οι εταιρείες βιοτεχνολογίας. «Πιστεύουμε ότι σύντομα οστά, τένοντες και μύες θα είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση συνθέτων ορθοπαιδικών παθήσεων», εξήγησε.